Skip to content

5. Vaag begin

Ik weet eigenlijk niet precies wanneer en waarom ik zelf begonnen ben met knopen. Doordat het Leven gebeurde stopten de sessies waarin ik geknoopt werd op een gegeven moment. Ik weet nog dat ik ergens een klos hennep-achtig touw had liggen van een millimeter of vier dik. Totaal ongeschikt om mee te knopen maar het gaf me wel de gelegenheid om een paar technieken te oefenen. Via Shibari Study kocht ik een abonnement en kreeg ik toegang tot hun online lessen. Langzaam begon ik het internet af te speuren naar namen. Welke riggers waren het meest bekend in dit wereldje? Van wie kon ik veel leren en voor welke riggers moest ik oppassen?

‘Oppassen’ is een relatief begrip in dit geval. Ik plaats een rode vlag achter de naam van een rigger wanneer deze voornamelijk knoopt met seksuele intentie. Laat ik voorop stellen dat er niets mis is met erotische bondage. Iedereen is vrij om te doen wat goed voelt zolang het knopen vanuit alle partijen met instemming en toestemming gebeurt. Maar ik knoop zelf niet vanuit die energie. Dus gaat mijn focus uit naar riggers en bottoms die voornamelijk niet-erotisch knopen. Gelukkig zijn er daar heel veel van! En zoals in elke scene zijn er altijd wel wat rotte appels met slechte bedoelingen. Hopelijk kan ik ze omzeilen met wat gezond verstand en intuitie.

Maar goed: heel leuk, dat oefenen. Ik gebruikte een stoel met een pool noodle eraan vastgemaakt. De stoel was dan de romp en de noodle de armen. En ik oefende op mezelf, voor zover dat mogelijk was. En ik schrijf dit in de verleden tijd, maar zo oefen ik nog steeds. Niks mis mee. Maar op een gegeven moment wilde ik mijn knopen ook wel eens op een echt persoon uitproberen…. Mijn Lief wenste absoluut geen proefkonijn te zijn. Jammer. Dan maar op zoek naar iemand anders. Ik scrolde op een dag wat door Instagram en zag ineens een post van iemand die ik kende uit de tijd dat ik roller derby speelde. Ze hing in de touwen, een self suspension! Ik mailde haar meteen, om te delen dat ik ook met touw bezig was en hoe leuk ik het vond. Elke gelegenheid die ik had om te netwerken binnen de wereld van touw greep ik aan, zeker omdat het niet iets is dat je zomaar overal tegenkomt. En contacten binnen de BDSM scene heb ik niet. We raakten aan de praat en zo ontstond al snel het idee om samen te gaan oefenen.

Ze was meer ervaren dan ik, dus om eindelijk weer eens zelf geknoopt te worden door iemand anders was ontzettend fijn. Ik op mijn beurt bakte er helemaal niks van. Niet alleen omdat ik te weinig ervaring had, maar ook omdat ik het verschrikkelijk spannend vond om aan een vreemd lijf te frunniken.

Dat is altijd al een dingetje voor me geweest. Door mijn hooggevoeligheid ervaar ik aangeraakt worden of iemand anders aanraken steeds als heel intens. Niet op een negatieve manier maar ook niet per se op een positieve manier. Het zorgt er altijd voor dat ik me een beetje ongemakkelijk voel en niet meer in staat om me te concentreren op hetgeen waar ik mee bezig ben. Mijn partner is daarin heel anders; bij hem zitten schouderklopjes, welgemeende knuffels en amicale aanrakingen in zijn bloed en hij doet het net zo vanzelfsprekend als ademhalen. Ik wou dat ik dat kon… Mij lukte het alleen om mijn levenspartners onbekommerd en vol overgave te omhelzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *