Skip to content

2. Shibari

Knopen (NL), Fesseln (DE)

Japanse bondage of Shibari, wat ruw omschreven ‘knopen’ betekent. En daaronder vallen verschillende soorten. Kinbaku: vanuit erotisch oogpunt. Of Semenawa, dat weer een sadistische inslag heeft. En dan kun je ook nog knopen met estethische of meditatieve bedoelingen. En nog veel meer. Wat mezelf betreft: ik knoop mensen vast met touw, en daarmee houdt de vergelijking met de japanse terminologie eigenlijk wel op. Het liefst zeg ik gewoon dat ik knoop. Maar ik besef me ook dat dit wel een heel vage beschrijving is. Vandaar dat ik de termen Shibari en Japanse bondage blijf gebruiken. Net als de woorden Top of Rigger (de knoper) en Bottom of Model (de geknoopte). En hoe goed ik ook ben of mag worden, en hoeveel ervaring ik ook mag opdoen en al hebben; nooit zal ik beweren dat ik het onder de knie heb. Dat heeft niets met bescheidenheid te maken, maar alles met respect voor de kunst en het touw zelf. Want die shit is moeilijk hey! Ik gebruik elementen uit verschillende Shibari-technieken. En het liefst zo veilig mogelijk. Want als ik het touw niet respecteer dan kan het goed mis gaan. Oeh, spannend.

Ik leerde mensen kennen die Shibari beoefenden. Ik wist wel dat er zoiets bestond als bondage met touw. Maar ik dacht dat het een BDSM-ding was. En BDSM, dat is opgewonden raken van pijn en slaaf of meester zijn en rond moeten kruipen met een halsband om. En zweepjes natuurlijk. Ik wist niet beter. Ik had ooit het eerste deel van Vijftig Tinten Grijs gelezen – hebben we dat niet allemaal? – maar de stukken in het verhaal waarvan ik tijdens het lezen lichtelijk opgewonden raakte hadden eigenlijk niets met BDSM te maken. Dus heb ik nooit de behoefte gehad om meer te leren over de B in BDSM. En over de andere letters eigenlijk ook niet. Niet dat ik er negatief tegenover stond – integendeel – maar het was gewoon niet zo mijn  ding. En buiten Shibari is het tot nu toe nog steeds niet mijn ding.

Maar ik kreeg uitgelegd dat Shibari – of Japanse Bondage – voor veel mensen weinig te maken had met seks. Wat touw wel met mensen kan doen strookte niet met het beeld dat ik had van bondage. Ik raakte in de war en daardoor automatisch gefascineerd. Tot op het punt dat ik het ook wel eens wilde proberen.

Achteraf gezien besef ik hoeveel geluk ik heb gehad om juist deze mensen tegen te komen. Ze waren op dat moment al jaren bezig met touw. Er kan zo ongelofelijk veel mis gaan maar zij hadden (en hebben) een enorme berg aan ervaring. Je suf oefenen, fouten maken, workshops volgen, theorie, les krijgen, ze deden het al die jaren met de bezieling en bevlogenheid  die ik inmiddels zo goed van hen ken. Ik had me geen betere personen kunnen wensen om me te introduceren in de wereld van touw.

2 thoughts on “2. Shibari”

  1. Die vier letters, ik ken ze alle 4.
    Mocht je toch ooit de behoefte de andere 3 achter de B te willen bespreken (meer doe ik er niet meer mee) dan bel je me maar. Schenk ik een borrel voor je in. En breng je lief mee. Avondje borrelen at my place.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *