Skip to content

15. Asociale Media

Toen Lief en ik de website gingen bouwen hebben we nagedacht over social media. Ik was tot dan toe actief op Facebook en Instagram. Ik had nog ergens een verdwaald Twitter account maar ik had nog nooit iets getweet want het (destijds) maximale aantal van 140 karakters is nooit genoeg voor me geweest om wat dan ook te uiten. Dat hele medium heeft me nooit geboeid. Ik besloot een TikTok account te openen. Als ik daar uiteindelijk iets mee zou doen dan had ik in ieder geval mijn naam al ‘gereserveerd’.

Ik schrok me rot toen ik de app opende. Voor degene die wars zijn van alle social media: op Instagram, Facebook en Twitter bepaal je min of meer zelf wat je te zien krijgt. Door te zoeken naar de mensen of dingen die je interessant vindt. TikTok pakt het anders aan. Daar krijg je korte clips ongefilterd door je strot geduwd. Beeldvullend en zonder enig onderling verband. Geluid standaard aan, context consequent uit. Gepolijste pubers die verleidelijk knipogen, het dansje van dat moment, hoe je met kaneel en chlorix dingen kan laten mislukken, echt alles komt langs. Als je daar niet op voorbereid bent voelt het alsof je ogen vergiftigd worden. Het duurde wel een aantal dagen voordat ik de handigheid had om zonder schade aan mijn ziel door de rommel te scrollen. TikTok kreeg mijn gebruiksaanwijzing door en langzaam paste het algoritme zich aan op mijn voorkeuren. Kwestie van interessant filmpje afkijken en de glanzende pubers supersnel wegvegen. En waarempel, soms kwam ik zelfs een clipje tegen waar ik wat van leerde.

Dit Stamp-De-Clips-Gewoon-Door-Je-Strot-concept van TikTok zorgde ervoor dat veel meer mensen je clipjes te zien krijgen. Het ‘ego-beloningssysteem’ (er is vast een officieel woord voor maar dat ben ik even kwijt) bestaat niet alleen uit het aantal Likes, maar TikTok laat ook zien hoe vaak een filmpje bekeken is. Het maakt daarbij niets uit of het bekijken ervan uit vrije wil is.

Op die manier loopt het aantal views voor populaire filmpjes razendsnel op. 128 duizend likes en 2,8 miljoen views voor een filmpje is niet heel bijzonder. En zo heeft Truusje uit de Hendrikstraat met het filmen van haar baby die zijn fruithapje door zijn neus naar buiten niest ineens vijftigduizend volgers.

Maar goed, TikTok dus. Ik besloot een gok te wagen en postte mijn eerste clipje waarin ik mijn gekruiste benen vastknoop. Het werd al een paar uur later door TikTok geblokkeerd met de waarschuwing: “Geen naaktheid of seksuele handelingen posten!”

Belachelijk, ik deed niks sexy maar ik droeg een huidkleurig topje. Vermoedelijk zag het artificiële brein van TikTok dat topje aan voor naakt en ik maakte bezwaar tegen de beslissing. De volgende dag kreeg ik gelijk en het filmpje werd weer op actief gezet. In de daarop volgende periode plaatste ik af en toe een clipje. Geen hoogstaand camerawerk, geen instructies voor bepaalde technieken of knopen, eigenlijk niet meer dan wat geklooi met touw. Elke dag zag ik het getal van het aantal Views een klein beetje toenemen, soms een Like, soms een nieuwe volger. Totaal niet interessant. Na een paar maanden waren sommige clipjes een aantal duizend keer bekeken. Heel gestaag ging het allemaal. Tot ik een clipje plaatste van een knoop rond mijn heupen. Van de een op de andere dag schoot de teller omhoog, en daarmee gepaard het aantal Likes en volgers. Twee dagen lang hebben Lief en ik ons verbaasd, beide zeker wetend dat het niet speciaal door mijn heupen kwam want zo bijzonder zijn die nu ook weer niet. De teller stond al rap op 50.000 views en ik had ineens een paar honderd volgers. Aan de namen van de volgers meende ik een beetje af te kunnen leiden in welke landen het filmpje rondging. Aan de comments kon ik zien dat het meestal mensen waren die bewust op zoek gingen naar bondage clips. En toen werd de clip weer geblokkeerd en kreeg ik waarschuwing nummer 2: “Geen bloot en geen seksuele handelingen!”

Weer maakte ik bezwaar. Maar ik kreeg dit keer geen gelijk en het filmpje werd op non-actief gezet.

Een poosje later maakte ik weer een clipje, nu van een futomomo – touw om mijn dubbelgevouwen been. Weer schoten de nummers omhoog, 45.000 duizend views voordat het weer geblokkeerd werd. Dit keer met een laatste waarschuwing. Nog één keer deze overtreding en mijn account zou geblokkeerd worden. Jammer! Want mijn ego raakte in rap tempo gewend aan het aantal views en likes. Maar ik zag wel in dat het uiteindelijk niks uit zou maken, TikTok is gewoon niet het juiste medium voor wat ik doe. En wat wilde ik er nu precies mee bereiken?

Toch bleef ik nieuwsgierig. Ik besloot eenzelfde soort clipje te maken als het clipje dat verwijderd was. Weer een futomomo dus. Kijken of dit ook verwijderd zou worden. Een half uur nadat ik het gepost had ontplofte mijn account zowat. Twintigduizend views en een paar duizend likes. Aan de comments te zien hadden de meeste mensen geen idee waar ze naar zaten te kijken en daardoor besefte ik dat mijn clipje in een soort commerciele vijver van TikTok terecht gekomen was. Duizenden mensen per minuut kregen mijn shit ongewild door hun strot geduwd, het was niet bij te houden. En dat ging meer dan een maand zo door. Meer dan vijf miljoen views en tweehonderdduizend likes op dat ene clipje. En ineens vroeg TikTok of ik mijn inhoud beschikbaar wilde stellen aan hen, zodat ze het eventueel in commercials konden gebruiken. Geen verwijderde clipjes meer, geen laatste waarschuwingen. Het was kraakhelder dat dit hele proces volledig geautomatiseerd was, want geen weldenkend mens zou mijn clipjes willen gebruiken om reclame te maken voor welk platform dan ook.

Een paar maanden en dik 64.000 volgers verder vond ik het welletjes en heb ik alle clipjes eraf gehaald. Ik had er geen zak aan gehad, zoals ik al verwachtte toen ik ermee begon.

Zoals gezegd ging ik op TikTok uit nieuwsgierigheid, kijken of zoiets aan zou slaan. Maar als ik zelf inspiratie wil opdoen, wil leren of wil netwerken dan blijkt Instagram of andere media toch geschikter te zijn. En voor de ouder die dit leest en nu bang is dat hun kind zich gaat vastbinden met touw omdat het op TikTok te zien is: geen zorgen, er zijn miljoenen filmpjes op te vinden die enorm veel zorgelijker zijn dan een beetje touw…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *