Skip to content

Het Antwoord

Ik ben sinds 1994 in het bezit van een auto. Maar pas sinds een paar jaar heb ik een auto die een werkende radio heeft. Sterker nog: ik kan er CD’s met mp3 bestandjes op afspelen. De luxe is nog steeds ongekend voor me en ik heb nogal wat in te halen. 25 jaar aan gemiste gehoorbeschadiging probeer ik in die paar jaar tijd goed te maken. Met bands als System of a Down, Muse, Five Finger Death Punch, Deichkind en soms wat Einaudi om af te koelen en het bloeden van mijn oren te stoppen.

Dagelijks zit ik dus in een te klein autootje met daarin een volumeknop die standje 11 aankan, met gemak. Daar moet uiteraard bij gezongen worden. Heel hard en uiteraard totaal niet vals, meen ik. Zangeres Sia met haar enorme stembereik en vreselijk onverstaanbare teksten zing ik daarom foutloos mee. Het is niet nodig dat ik snap wat ze zingt. Gewoon op klank meeblaffen, want mijn autootje is het Universum en alles wat daarin gebeurt de Waarheid.

Heel af en toe heb ik radio 2 aanstaan. Of Q-music. Toen kwam er een nummer van Boef langs. Of misschien was het wel een andere rapper, ik hou dat genre niet echt bij. Ik kon een soort van verstaan wat hij allemaal te rappen had en ik schrok een beetje. Is dat waar de jeugd van nu naar luistert? Zoveel beledigend taalgebruik en kwetsende teksten? Ik besloot ter plekke dat ik te oud werd voor die onzin, wilde het niet meer horen en schoof snel een CD-tje in mijn speler.

Aaahhh, Die Antwoord, daar werd ik blij van! Oké, rapper Ninja zingt ook niet bepaald over deftige dingen – eigenlijk heeft hij het voornamelijk over de toestand en afmeting van zijn geslacht en waar hij dat ding allemaal in wil verstoppen – maar ik vind het allemaal nog wel meevallen met dat taalgebruik. Voor zover ik het kan verstaan dan, hè.
Dus ik zing mee. Of beter gezegd: ik maak een soort van dezelfde klanken. Wat dan weer zelfverzonnen teksten worden naarmate ik het nummer vaker hoor.
“JOU MA SE POES IN EEN FISH PASTE JAR!” maakte ik daarom van een refrein. Ik vond het geniaal verzonnen van mezelf. Je moeders vagina in een potje met vispasta. Hoe goor en beledigend wil je het hebben? Wooohoooooo! zingend vloeken en met 90(!) kilometer buiten de bebouwde kom heel stoer lekker buiten de lijntjes leven, OMG en WTF en de wereld aan mijn voeten!! Maar toen vertelde Google me dat Die Antwoord dat schijnbaar echt zo zingt. Ik ben dus geen haar beter dan de mensen die naar Boef luisteren. Alleen ouder. Dus moet ik mijn mening herzien. Ben ik echt te oud voor die onzin?
Daar ga ik eens over peinzen terwijl ik met open raampje wachtend voor het stoplicht sta en Ninja heel luid – maar vast heel liefdevol – zijn Slijmkonijn wil volpompen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *